Sunday, December 11, 2005

Anglie IV 19/10/2005


Ahoj do (vetsinou) Prahy,

nez jsme odjizdeli, tak jsme s Jankem v Praze vzdycky studovali okoli aktualni nemovitosti, jestli je v okoli dost parku a jestli je to u reky, coz ostatne byla jedna z Laku priorit, kdyz vybiral budouci bydleni. A kdyz jsme na mape ci druzicovem snimku videli velke zelene fleky v okoli naseho soucasneho domu, tak jsme byli spokojeni, ze aspon budeme mit kam chodit s Dejvikem na prochazky. To jsme ovsem hrube podcenili situaci. Zdejsi zelene plochy jsou tak velike, ze to je vzdycky spis na celodenni vylet. V kazde ctvrti i ctvrticce maji tak zvany green, coz je proste obrovska rovna travnata plocha zvici nejmene dvou fotbalovych hrist bez stromu a keru, vedou pres ni diagonalne dve pesiny a je to uprostred normalni mestske zastavby. Stromy byvaji jen dokola u silnic u domu. Takze mame v okoli Richmond green, Twickenham green, St Margarets green, Isleworth green atd. Tyto greeny mivaji nekdy v rohu oplocene detske hriste s prolejzkami, bez piskovist ovsem, protoze by do nich curali mistni lisky, kuny a veverky. Uprostred greenu byva jeste dokonalejsi green a la golf, oploceny obdelnicek dokonale sekane travicky s bilymi lajnami na odpal a zpristupneny jen v pripade nejakeho mistniho zapasu v kriketu, coz je velice popularni spolecenska zalezitost. Jinak je cela plocha k dispozici mistnim k jakekoliv mirumilovne cinnosti, takze tu lidi svaci, kouri, spi, ctou, hrajou frisbee, chodi s detmi, stari sedi na lavickach okolo a hlavne vsichni debatuji se znamymi. Obzvlast kdyz vyleze slunce jsou tyhle plochy krasne zalidnene, skoro jako na Bruegelovych obrazech. A to jsem se jeste nedostala k tem parkum. Tech je v okoli opravdu pozehnane a jsou tak obrovske, ze jsme vzdycky vlezli jen na zacatek nebo presli pres maly cip a uz byl cas otocit to domu. Hrebem parku byva nejaky obrovsky bily empirovy dum se sloupy v pruceli, jinak tam byvaji taky ohrady s buvoly (na kravu se mi to zda nejake velke, ale je mozne, ze tu zkratka maji nejaka vetsi plemena). Dost casto ty parky tady v okoli patri kralovske rodine a je v nich treba jeste taky hvezdarna nebo botanicka zahrada nebo proste jen okrasna zahrada. Pres parky vedou dedikovane cyklisticke stezky, mimo ne se tu na kolech nebo na bruslich nesmi a tak to ani nikdo nedela, pesky zase muzete kudykoliv.

Reku, tedy Temzi, mame asi 300m od domu a chodime tam velmi casto na pejsky, krmit husy, pozorovat lode a stavidlo a vlaky na vedlejsim moste. Tady u nas vede pres reku Richmond Lock, je to pesi, rekla bych secesni, most se stavidly proti prilivovym naporum. Nepochopila jsem uplne presne, jak to funguje, protoze je to vzdycky nahore uplne jindy, nez bych cekala. Ten prilivovy rozdil tady cini nejmene tak tri metry a voda se vyliva i na prijezdovou silnici a prilehlou cyklistickou stezku, to pak Dejvik dupe do zbylych louzi. Voda tedy pokazde tece jinym smerem, pri prilivu nahoru, jinak dolu, jak znamo. Pri prilivu jsou vrata vytazena nahore a tak se tu po vode prohani veslari, stare tlacne barky prestavene na obytne lodi a motorove cluny. Za mostem na druhe strane reky je jeden z tech obrich kralovskych parku a cyklisticka stezka, ktera vede podel Temze celym Londynem. Na druhou stranu od Londyna pak po chvili zacina velmi prijemna Richmondska navigace s bary, kramky a restauracemi na lodich a o vikendech tu je nekolikametrove korzo podel reky proti proudu do dalsiho parku s buvoly. Samozrejme se cas prilivu meni, ale pokazde me prekvapi jak radikalne, vzdyt pred tydnem touhle dobou priliv vrcholil a ted je tu jen melka reka se smradlavymi bahnitymi brehy. Racci a volavky znudene sedi na drevenych sloupech a sleduji, jak se krysy, labute a kachny stouraji v odkrytem bahnitem dne. Abych vam to nelicila jen v ruzovych barvach, tak se tu pry rika, ze nikdy nejsi dal jak 1,5m od krysy, ale ja je videla jen tady u reky.

Nekteri z vas se me ptali, a co sousedi. Tak ti vpravo jsou mladi manzele s malou holcickou. Asi tak treti den po pristehovani zazvonili a ze nam jdou poprat prijemne bydleni, prinesli velky puget do oranzova ladenych kvetin a prani s Winnie-the-Poohem (to je mor, je uplne na vsem, toaletakem zacinaje a skolnimi taskami konce) a slusne se zdravime, ale asi je ted rada na nas je pozvat na navstevu. Na druhe strane bydli starsi manzele, cernoska a bily chlap, taky se hrozne usmivaji, i kdyz na zahrade maji binec jak v tanku, coz tu nebyva zvykem. A kdyz se Tondovi temer na prvni pokus podarilo k nim hodit frisbee, tak nas pani ujistila, at si pro nej kdykoliv zajdeme zadnimi vratky, ktera jsou porad otevrena. Jinak asi v pulce zari tu byl mistni komunitou organizovany domovni vyprodej, kazdy z uvedenych ulic si mohl vylozit pred dum veci, ktere nechce nebo uz nepotrebuje, tak jsme vyrazili se podivat. Bylo to tak sest okolnich ulic, prodaval tak kazdy paty dum. Vetsina mela napecene domaci kolace, susenky nebo rozinkove chleby a za mirny poplatek je prodavali. Jinak bylo az neuveritelne, jake kramy meli nekteri vylozene, to by si u nas hadam lidi netroufli. Taky jim bylo videt do domu a zadnym prehnanym poradkem se tedy nezhazuji, ale je to do znacne miry dano tim, ze v techto domech je hrozne malo ulozneho prostoru, tak jsou ty veci zkratka vylozene vsude. Ona to byla zase spis spolecenska zalezitost, takze se lidi bavi, deti pobihaji, nekde obsluhovaly jen deti, protoze prodavaly sve hracky nebo videokazety s pohadkami. Tak jsme zkratka koupili Dejvikovi za dve libry trikolku a Kacce tchynin jazyk (pokojova kytka) za pul libry a smaltovane nausnice za libru, ale jinak se daly sehnat zidle, misy, lampy, nafukovaci sloni, cedecka, knihy, obleceni, stafle, umyvadla, proste cokoliv co dum dal.

Tak, Tonda potrebuje psat do skoly rozbor filmu Celisti (celkem podrobny musim rict, to probiraji v anglictine, prosim), tak uz musim jit. Stejne toho uz bylo dost. Priste si vezmu na paskal mistni televizi, urcite si zaslouzi pozornost. A pak se zminim o kulture v Meste a kterak jsme se na vylet vypravili. To tedy spis vypada na pristi dve pokracovani. Tak se do te doby opatrujte a za vsechny zdravim, Jitka

0 Comments:

Post a Comment

<< Home