Sunday, December 11, 2005

Anglie V 3/11/2005

Ahoj vsichni,

tak se mi zda, ze si 'to' prirozene reklo o zvolneni tempa. Proste jsem se k napsani mailu za minuly tyden nedostala z ruznych duvodu, pricemz vedle nejake polochripky jsou na vine hlavne navstevy z kontinentu, ktere se tu vystridaly a uz i ta posledni dneska bohuzel odjela. Takze az ted usedam k dalsimu psani.

Mame tady ted uz zcela nefalsovany podzim, prsi, hodne fouka, pada listi, ale porad je to na rozdil od nasich koncin vse relativne teple - pres den kolem 18 stupnu a vecer treba 12-13, takze zadnych 5-0 v noci jako u nas, protoze jestli si dobre vzpominam, na dusicky byla obcas uz i jinovatka. Proste se da porad chodit ve svetru, i kdyz mistni cernosi uz nosi po ranu rukavice, ale odpoledne jsou jen v triku ci kosili. To jsem myslim jeste nepsala, o te mistni rasove michanici, je tu proste uplne vsechno. Bili, cerni, sikmooky, arabi, indove a temer vsechny varianty michanic, i kdyz nejvic b x c, s x b a s x c. Proste uplny babylon a kazda ta mensina ma svuj jasne rozpoznatelny slang a prizvuk (zajimave bylo, ze se me jedna zenska ptala, jestli jsem z Brazilie, tak jsem se ptala, jestli na to snad vypadam, a ona ze ne, ale mam takovy prizvuk...). Mne to tedy vubec nevadi, ten mix, ale treba Janek je na to ponekud haklivy, protoze to nejak nestiha zpracovavat. Jedine, co me vzdycky trochu zaskoci je ridic autobusu v cervenem turbanu a premyslim, jaky je rozdil mezi jeho sektou a sektou toho, co jezdi v hnedem (turbanu, ne autobusu). Zajimave bylo, ze do vsech dotazniku (u lekare, do skoly) se vyplnuje rasa, takze my jsme tady 'bili ostatni', coz znamena ani ne britsky, ani ne irsky beloch, ani ne zapadni evropa, ani amerika, proste ostatni. Je nas tu vic ostatnich, s detmi chodi do tridy deti z Jizni Afriky a Jugoslavie, v divadle jedna sekce napadne aktivne tleskala australskemu komikovi, na cviceni s nami chodi dve norske maminky a tak.

Minule jsem slibila tu televizi. No taky jsme si ji poridili a taky ji sledujeme, jako spravni Briti. Oni moc nezatahuji zavesy (zaclony skoro nepestuji) a bydli pomerne verejne na rozil od nasich kraju, takze lze videt deti, jak si hraji a maji pustenou televizi, ctyri dospele, jak si povidaji a maji pustenou televizi, no a vecer to blika skoro vsude. A kdyz je navic zapas Chelsea, Liverpoolu nebo Manchestru tak na ni vyrazi jeste do hodpody. Proste ji tu konzumuji, rekla bych, ze vic nez u nas, a ta televize taky jinak vypada.

To, o cem jsem chtela psat, je zaliba Britu v reality show. Tedy nemyslim nejake ty Vyvolene, ktere jsem nikdy nevidela, protoze jsme se nastesti minuli, ale myslim takove zaznamy neci realne cinnosti, ale dokument to neni, protoze v tom neni nazor, uhel pohledu. Maji specialni porady o bydleni - Stehuji se na venkov, Stehuji se k mori, Stehuji se do stareho domu, ktery si opravim, Hledame nejhezci rodinne bydleni, proste vzdycky nejaky par ci rodina se chce prestehovat a tak jim agent predstavi tri nemovitosti z dolni hranice jejich rozpoctui a tri z horni, pak to s nimi objede a oni se vyjadruji, jestli se jim zda loznice dost velka a zahrada dost na jih a nakonec se rozhodnou pro jednu z nabidek. Pak maji nekolik poradu o delani zahrad - Vodni zahrada, Minimalni zahrada na plose 3x3 metry, Rekonstrukce zarostle zahrady, zkratka analogie s domy.

Dalsi kapitola sama pro sebe jsou varici programy, sefkuchari jsou tady hvezdy prvni velikosti, jeden mlady sympaticky kuchar na tom asi slusne vydelava, je uplne ve vsech talk-show, vydava jednu narodni kuchyni za druhou a byl dokonce povysen do slechtickeho stavu. Ale nejak se to da sledovat, maji to propracovane, ze je to lehke, nenasilne a zabavne. Kdyz se mi v Praze omylem podarilo prepnout na Prima varecku, ci jak se to jmenuje, tak jsem to vzdycky znechucene prepla, protoze ta krec a radoby familiernost se nedala vydrzet.

Dalsi sada jsou rodinne zalezitosti - Superchuva a dalsi jine Nannies, rok vam radi, jak zvladat nezvladatelne dite a ostatni se divaji, jak to dopadlo, Vymena manzelek na mesic - velmi drsna show, Ona kulturistka, On nad 160kg, Ona 2x starsi nez on, Moje nepodarene telo, Jsem nejvetsi looser v GB a tak dale, proste se vam lidi dobrovolne zpovidaji ze vsech moznych problemu, vetsinou vetsich nez jsou ty vase, takze vas to pekne uklidni. Pak tu bezi jeden celodenni program pro deti, Rumcajs to neni, ale MickeyMouse taky ne, maji tam puvodni animovane filmy, hrane serialy pro male deti, takove studio Kamarad na cely den a je to docela prima, nektere pohadky ma Davidek moc rad.

Pak je tu nekolik zpravodajskych kanalu, tem ale nastesti moc nerozumim, takze jsem v klidu. Jedna z navstev privezla ceske noviny zrovna tu zalezitost Klaus - Paroubek - Rath a byla jsem z duse rada, ze to nemusim denne sledovat. Jak rikam, tady tem strkanicim nerozumim a mam klid. A pak tu maji mraky talk-show ala Kraus ci Pawlowska, to je zrejme taky velmi oblibene. Dale komicke stand-up show, kdy jeden ci vice lidi bavi divaky svymi historkami, nekolik komedialnich skecovych serialu - je videt, ze ti Monty Pythons meli velmi siroke podhoubi a nevyrostli jen tak z niceho. No a pak uz je ten cricket, fotbal, golf, dostihy, kdyby se nedalo koukat na nic jineho, tak veledulezity sport jde vzdycky nejaky. Dobre je, ze se daji u vetsiny veci zapnout titulky a tak se vlastne clovek uci za pochodu, obzvlast u dokumentu o prirode, kde si davaji zalezet na spravnem prednesu a je to i spisovne, je to velmi prinosne.

Tak ted uz vite, co tady delame:) A i Greenwichsky cas se posunul, takze mame tmu kolem pate hodiny. Takze priste budu muset asi pohovorit o tech kulturnich zazitcich a vyletech, abych si to u vas vyzehlila.

Mejte se hezky a klidne se uvolnete u sveho oblibeneho poradu, Jitka

0 Comments:

Post a Comment

<< Home