Wednesday, December 28, 2005

Anglie IX 28/12/2005


Ahoj vsichni,

jiste jeste uzivate doznivajici vanocni atmosfery, tak jenom kratce ze zimniho Londyna. Konecne i tady uderilo chladne pocasi, jeste na Stedry den bylo 9 stupnu, ale ted uz se to pres den nevysplha ani nad tri a na nekterych kaluzich nebo castech kanalu se drzi led i cely den. K tomu jasno, takze krasne svetlo ty dve tri hodiny pres poledne. Ale pak rychle do tepla na horky caj.

Na Stedry den probehlo vse podle planu a predstav snad vetsiny zucastenych. Bylo nas nakonec osm, takze jsme museli rozlozit stul a to se pak nevesel do jidelny, takze musel stat na storc, zidle jsme snosili z celeho domu, nakonec jsme se jakz takz vesli. V tom problem nebyl. Problem nastal az druhy den tedy 25., kdyz mely deti (J+K+T) odjet do Cech na prazdniny. Zcela nevinne jsem zadala do planovace trasy na strankach mistniho dopravniho podniku (to stoji za kouknuti www.tfl.gov.uk, DP ma co dohanet, nejenze se dozvite zcela aktualni stav na vsech trasach, ale naplanuji vam trasu i na kole ci pesky), ze se chci dostat na letiste Heathrov na ctvrtou hodinu. Od nas to normalne trva tak trictvrte hodiny maximalne. Nejprve me zarazilo, ze mi to vyjelo nejblizsi spoj az 26. v deset dopoledne. Tak jsem to zkusila jeste dvakrat jinak a porad nic a az pak jsem zacala studovat ruzne hlasky na strance. Zjistili jsme, ze 25. a 26.nejezdi vubec metro ani autobusy, dokonce ani zadne mezimestske vlaky. Takze jsme museli objednat taxika a ten nas ochotne za double price odvezl na letiste a zpet. Taxikar rikal, ze je to tak kazdy rok a ceny taxiku jsou pres svatky dvojnasobne drahe, coz jsem si rikala, ze jsou jeste slusni, mohli by taky jezdit za ctyrnasobek a stejne bychom se nechali odvezt. Protoze nebylo jineho zbyti. Pujcovny aut byli totiz uz tyden dopredu zcela vybrane, asi lidi vedeli, co se bude dit, na rozdil od nas. Odvoz Bary na vzdalenejsi letiste Stansted jsme vyresili radeji pujcenim auta od znamych, protoze taxik by prisel na 280 liber. Priste deti zkratka pojedou az ‚po svatcich‘ v anglickem slova smyslu, tedy az bude jezdit doprava.

A dalsi charakteristicky aspekt mistnich vanoc jsou zcela jiste nakupy. Do poslednich dni vas reklamy zvou k nakupu darku vseho druhu na posledni chvili, ale slevy jeste nejsou. Slevy jsou vyhlaseny az tesne po vanocich. Na Boxing day 26. a Bank holiday 27.12. Spousty lidi ma cely tyden do Noveho roku dovolene, vetsina firem dokonce narizene, takze lidi musi zustat doma. Slevy jsou minimalne o 30%. Vrcholem vsech tahaku, ktere jsem videla, byla prodejna Next, kde meli vyhlasenou slevu jenom na 27.12. vse za polovic a prodejni doba byla od 5 rano do 9 vecer. Nebudu vam rikat, ze jsem si vstala, abych vam mohla popsat ten ranni run na Next. Dokonce vam ani nereknu, co jim tam vecer v devet vubec zbylo, protoze jsme tam nebyli, ale musim rict, ze by me to velice zajimalo a snad bych tam i sla na ten jeden den na brigadu pro ukojeni sve zvedavosti. Ve meste jsme byli az dnes, vsude opravdu masivni slevy a vsude spousty celych rodin na nakupech. Zarazi me, jak ty malinke deti sedi poslusne v tech golfacich a koukaji kolem a cekaji az si rodice vyberou, zrejme maji trenink od malicka. To nas Dejvik zacal uz v druhem obchode vylejzat a knourat, ze ham a piti a zkratka jsme sli radsi na prochazku na nabrezi, protoze by to k nicemu nevedlo. Takze nejspokojenejsi jsou na vanoce asi ta etnika, ktera neslavi Stedry den a nemusi nakoupit k urcitemu datu a jdou si az pro ty slevy v dobe, kdy maji volno z ne zcela zrejmych duvodu.

Ale abych to dokoncila, my jsme se meli na vanoce moc fajn, deti vypadaly spokojene a vse probehlo az nevanocne nehekticky. Dejvik tedy z toho moc velky rozum nemel, ale moc se mu libi svicky a tech si uzil habadej. Dokonce se kvuli nim naucil rikat ‚pali‘, prestoze jinak toho moc slovy nerika. Taky velmi rychle pochopil, jak poustet houkaci vlacek a hlasite startujici jezdici auto, takze uz jsem je musela obcas na chvili schovat, protoze z toho jde hlava kolem, aspon mne. Nastesti ostatni hracky nestartuji ani nepiskaji, tak se to tak nejak rozumne strida. A ted zrovna spinka, Dejvik i tata, ostatni deti za morem, co vam budu povidat, proste pohoda J

Tak at se mate aspon tak jako ja, s pranim vseho nejlepsiho do noveho roku koncim, Jitka

0 Comments:

Post a Comment

<< Home